6 tips voor stakeholder management

Het succes van je project wordt uiteindelijk bepaalt door degenen die het resultaat gebruiken en degenen die bij het bouwen betrokken worden. In essentie is stakeholder management niet complex. Een paar tips:

 

1. Breng in kaart wie door het project geimpacteerd wordt
Wie gaat het resulaat gebruiken, wie werkt mee aan het project, wie moet steun leveren. Maak een lijstje van stakeholder groepen en bedenk wat voor hen belangrijk is.

 

2. Vraag je af hoe zij betrokken of geinformeerd moeten worden.

Moeten stakeholders meeweten, meebeslissen ? Betrokkenheid toont commitment, invloed leidt tot steun.

 

3. Leg contact met stakeholders of hun representanten (key users, etc) en vind uit wat ze werkelijk belangrijk vinden.

Blijf niet op je stoel zitten om uit te vinden wat je stakeholders willen, ga in gesprek over hun belangen en behoeftes.

 

4. Communiceer open en regelmatig

Maak een tabel waarin staat op welke wijze en met welke frequentie je met stakeholders gaat communiceren. Communicatie kan voor een belangrijk deel gepland worden.

 

5. Neem suggesties en feedback van stakeholders serieus

Luister naar je stakeholders, zij hebben een belang bij je project en zijn een belangrijke bron voor weerstand of steun!

 

6. Balanceer de stakeholder belangen op een faire manier

Gelukkig begrijpen de meeste stakeholders ook wel dat belangen afgewogen moeten worden en dat er soms compromissen gesloten moeten worden. Als afwegingen op een gebalanceerde manier gemaakt worden

en mensen respectvol behandeld is er vaak voldoende speelruimte. Is die er niet en blijken er onverenigbare belangen, dan is dit iets om in de stuurgroep aan de orde te stellen.

 

.